Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Powiat Parczewski

Powiat Parczewski

Powiat Parczewski

Powiat Parczewski

UWAGA PTASIA GRYPA WIRUS H5N8!

Nowe ognisko w województwie lubelskim

Wojewoda lubelski wydał Rozporządzenie nr 55 w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów łęczyńskiego, lubartowskiego parczewskiego i włodawskiego. Wyznaczone zostały dwa obszary: obszar zapowietrzenia w promieniu 3 km wokół ogniska (obejmujący w powiecie łęczyńskim w gminie Ludwin miejscowości: Kaniwola, Kobyłki i Uciekajka) oraz poza tym obszarem – w promieniu 7 km obszar zagrożenia (obejmuje miejscowości w powiatach: łęczyńskim, lubartowskim, parczewskim i włodawskim). Zobacz rozporządzenie.

 

W związku z możliwością  wystąpieniem na terenie Powiatu Parczewskiego
w Gminie Sosnowica Wirusa HPAI ptasiej grypy służby weterynaryjne wdrażają procedury zwalczania wirusa przewidziane w takiej sytuacji. Wszystkie służby, inspekcje i straże we współpracy z weterynarią podjęły działania mające na celu zapobieganie dalszemu ewentualnemu  rozprzestrzenianiu się wirusa.

Wicestarosta Parczewski Artur Jaszczuk prosi o zachowanie szczególnej ostrożności i zasad bezpieczeństwa, ponieważ jest to podtyp wysoce zjadliwej ptasiej grypy H5N8, który może zagrażać również ludziom. Jak dotychczas jednak nie stwierdzono przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka.

Aby zminimalizować ryzyko zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny, takich jak mycie rąk ciepłą wodą z mydłem oraz unikanie bezpośredniego kontaktu
z drobiem chorym, padłym ptactwem dzikim oraz przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów. Ponadto należy: spożywać mięso drobiowe poddane obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70° C, myć z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem, nie dopuszczać do kontaktu mięsa drobiowego z innymi produktami spożywczymi. Wirusa nie niszczy zamrażanie mięsa.

Autor: PCZK Parczew